Sunday, October 15, 2017

Nota setelah menyepi seketika

Assalamualaikum....

 Hai Blog.

Lama tak menaip di sini.

Alasan biasa..sibuk dan takde idea.

Pejabat saya yang sekarang ini, kesibukannya berlainan sekali dengan pejabat yang dulu.

Dulu juga sibuk, tekanan..sekarang sama juga tapi berlainan situasinya.

Segalanya kau perlu bersiap sedia untuk melaksanakan tugas sendiri..

Tapi alhamdulillah, buat masa ini saya masih tegar bertahan.

Sedaya upaya melaksanakan tugas dengan sebaiknya.

Tugas sebagai mak-mak juga masih berjalan macam biasa.

Dah lama saya tak terapi di dapur, masak sekadar masak..

Sebab terpaksa terapi sambil iron baju pula..hihi.

Minggu ini cuti sekolah seminggu, tapi mama yang ini dapat cuti masa hari Deepavali sahaja.

Syukur anak-anak faham..Ya Allah, lindungilah anak-anakku dari perkara yang buruk dan dekatkan mereka dengan segala kebaikan dan keselamatan..amin.

Hujung minggu ni pula saya akan bermusafir kerana tugas  ke negara orang selama 3 minggu.

Minta jasa baik suami untuk jaga anak-anak.

Minta juga jasa baik ayah mertua dan adik ipar untuk temankan anak-anak sepanjang ketiadaan saya di rumah..

Moga perjalanan pergi dan balik serta sepanjang di sana, di bawah perlindungan Allah..Segalanya saya serah kepadaNya.

Moga Allah permudahkan urusan suami saya dalam menguruskan anak-anak..diberi kesihatan sebaiknya untuk semua yang saya sayangi.

Insyallah, ada masa saya menaip lagi.



Love,
Akuida

Tuesday, August 29, 2017

MENTALITI JAMBAN

Assalamualaikum....

Rasanya pernah terbaca pasal Mentaliti Jamban ni. Tapi, serius saya lupa di mana..yang saya ingat, pasal attitude buruk masyarat kita.

Pagi ini drive dalam kesesakan di Kuala Lumpur (erk..sebut KL baru 'in' kan haha). Tiba-tiba kereta saga kat depan saya ni yang dalamnya 3 orang lelaki..seorang duduk kat seat co-pilot dan seorang lagi kat belakang driver bagus smoking dengan tangan jentik-jentik putung rokok ke luar tingkap. Kiri kanan kereta motor dok lalu lalang. Tak ke ade kemungkinan habuk rokok kau yang masih ada bara tu terkena kat orang yang naik motor tu?? tak pasal-pasal tiba-tiba baju orang bermotor tu boleh terbakar or berlubang..erk, terbakar tu maybe tinggi sangat imaginasi saya ni kan..haha. Come on la, be sensitive..guna akal sikit..

Kereta yang sama..driver pulak keluarkan tangan dengan kotak air kotak Good Day Coklat. Then terus lepaskan air kotak tu dari tangan. WHAT????..Hangin mokcik nak..tapi hanya mampu tahan marah dan bebel sorang-sorang dalam kereta sebabnya takut nak marah betul-betul. Ketiga-tiganya nampak menakutkan dan saya drive sendirian..

Tolonglah..belajar buang sampah di tempat yang sepatutnya. bukan buang merata. Jika dalam kenderaan, simpan dulu.. dah keluar, jumpa tong sampah..buanglah. tak susah mana pun.

Sorry membebel pula hari ini..hahahaha..GERAM!


 Love, Akuida

Wednesday, August 23, 2017

Bila Kau Serabut..Allah bagi Jalan

Assalamualaikum....

Kadang kala bila kau dilanda keresahan, Allah bagi petunjuk dalam pelbagai bentuk. Allah bagi kau jalan untuk kau sedar dari keresahan. Untuk kau bangkit..(Bangkit Bersama?..haha)

Syukur Ya Allah..

Bila resah pagi ini..bukak blog kak Diana (Dalinali), nampak post baru nya yang sangat positif. Terus hati terdetik..saya perlu tangani apa-apa dengan tenang. Takes time..calm down..cari lah apa-apa pun faktor yang baik yang boleh buat kita cool down..carilah.

Tak kira siapa...tak kira apa..tak kira bagaimana...asalkan perkara baik yang boleh buat kita cool down dan tak susahkan..tak stresskan orang-orang di sekeliling kita.

Saya akan cuba....

Love,
Akuida

Monday, August 21, 2017

Cameron Highland ~ Sentiasa Dekat Di Hati

Assalamualaikum....

Awal bulan haritu saya dan family bercuti sekejap kat Cameron Highland. Macam biasa pergi Sabtu dan balik Ahad nya. Cameron Highland ni boleh dikategorikan sebagai tempat yang wajib pergi setiap tahun sejak saya berkahwin. Tak tahu kenapa..mungkin sebab anak-anak gemarkan strawbery dan suka scenery dan cuaca yang sejuk di sana.


Bila dah tiap tahun ke sini, jadinya tiap kali datang hanyalah cari strawbery yang sedap, pergi ladang teh, minum teh..makan scones..steamboat. Kadang-kadang ke pasar malam jika bukan menginap di Hotel Titiwangsa. Kenapa?Sebabnya Hotel Titiwangsa adalah hotel bajet yang ada sediakan steamboat dinner dan sarapan pagi. Tapi bilik biasa-biasa jela ya. Kadang-kadang saya menginap di situ sebabnya cafe di sana ada persijilan halal dan receptionistnya baik-baik belaka.

Percutian ini lebih kepada nak gembirakan hati anak-anak. Jadinya jalan-jalan sekejap ke kebun teh  Cameron Valley, Tanah Rata bergambor sedikit..Yang lainnya bawa anak-anak main kat taman permainan di kawasan Tanah Rata dan jalan-jalan di Kampung Sedia. Kali ini saya betul-betul jatuh hati dengan Kampung Sedia. Insyallah..angan-angannya nak sewa homestay kat Kampung Sedia ni sebabnya nak feeling ala-ala desa yang aman dan sejuk :)

Hujung minggu ini insyallah ada satu lagi trip family kami. Jalan-jalan dalam Malaysia ni aje sempena cuti sekolah. Kali ini mungkin trip yang berpanasan..haha.

Oklah, insyallah akan menaip lagi di masa terluang.


 Love,
Akuida

Tuesday, August 8, 2017

Luahan mak-mak

Assalamualaikum....

Hai blog..

Lamanya tak menaip di sini. Buka blog, tapi biar sahaja. taip dan delete. Orang tiada skill menulis begini la ya..hehe.

Beberapa minggu ini saya sangat sibuk di hujung minggu. Kadangnya balik Melaka sebulan sekali. Bila di hujung minggu di KL sahaja, bawa pula anak-anak berjalan di sekitar KL..asalkan mereka gembira la kan. Kalau ada kelapangan pula, kerjanya menguruskan hal mak-mak..kerja-kerja rumah yang tak pernah surut. Ada je stok kerjanya. Ini rezki saya yang dapat suami yang tak lokek kudrat membantu  dalam menguruskan rumah dan anak-anak, kalau suami yang lepaskan segalanya di bahu mokcik ini..tak tahu lah macam mana saya nak menguruskan semuanya sendiri. Syukurlah atas segala nikmatnya ini.

Kadangkala, bila memikirkan komitmen di pejabat dan di rumah yang jika boleh segalanya saya nak perfect diurusi sendiri..berbanding keperluan fokus kepada aktiviti bersama anak-anak. teman anak buat homework, teman anak bermain.Nampaknya saya perlukan sedikit perubahan dalam aktiviti saya. Mengurangkan fokus untuk hasil kerja rumah yang perfect tapi lebihkan fokus kepada anak-anak. Anak-anak makin membesar. rasanya perlu untuk saya spend lebih masa fokus kepada mereka. Harapnya misi ini tercapai dengan sebaiknya..kasihan anak-anak. Dahlah seharian di rumah pengasuh, di sekolah..balik rumah pula mama selalu sibuk dengan kerja rumah. Kadangkala, rasanya tak sampai 2 jam duduk bersama kat ruang tamu pun masa hari bekerja..huwaaaaaa...Syukur lah Allah peringatkan saya agar tak terlalu leka dengan kerja-kerja sehingga anak-anak rasa terabai.

 Moga bermula ketika ini, saya berubah ke arah yang lebih positif dalam membahagikan banyak masa untuk anak-anak. kurangkan sikit perangai OCD yang mungkin ada sedikit dalam diri ini tanpa saya sedar. OCD ke???hmmmm.. mungkin lah kan..Come on ida, you can do it. Be the best mum to your children..Insyallah. Moga Allah permudahkan.



 Love,
Akuida

Sunday, July 9, 2017

Kerana Doa itu..

Assalamualaikum....

Sejak semalam, hati runsing memikirkan urusan kerja.
Pagi ini, seusai solat subuh berdoa moga Allah berikan kemudahan untuk segala urusan kerja hari ini.

Berjalan ke rumah pengasuh dengan si adik sambil minta adik doakan moga Allah mudahkan urusan mama hari ni.
Adik boleh tolong doakan mama tak?
Adik terus tadah tangan kanan sambil berjalan, tangan kiri pegang tangan kanan saya.
Comel kan bila kita tengok tangan kecil kanak-kanak menadah sesuatu :)

Saya bacakan dan adik ikut...
Ya Allah minta-minta mama dapat punchcard sebelum pukul 8 (memang dah lewat masa tu dan adik pun sebenarnya tak tahu punchcard tu apa)
Ya Allah moga diluluskan semua dalam mesyuarat mama hari ini (sebab mama ada mesyuarat untuk perolehan)
Ya Allah moga hari ini mama dapat balik awal (ini memang saya selalu mohon sebab adik selalu suruh saya cuti. tak payah pergi kerja..hihi)
Selesai doa, adik pun amin..

Dan kerana doa anak kecil yang suci hatinya, sangat tulus dan ikhlas doanya..pagi ini mama dapat punchcard 8.02pagi. Trafik pun sangat smooth sebab biasa bila lewat, masa tu la jem kan.Syukurlah..balik nanti kita lewat dalam 10 minit ya..insyallah.

Anak-anak memang faham sebab saya selalu ingatkan nak apa-apa berdoa sahaja. Dalam perjalanan ke mana-mana memang saya minta anak-anak berdoa agar jalan tak jem, agar senang dapat parking..Kadang-kadang belum suruh dah dengar si adik berdoa. Sekurang-kurangnya anak-anak tahu konsep berdoa tu, mintalah apa-apa pada Allah..Insyallah ditunaikan. Bila dapat parking kat mall, saya akan kata kan mama dah kata kalau kita doa mesti Allah tunaikan cepat atau lambat..insyallah.

Tak sukar nak mengajar anak konsep kebergantungan kepada Allah..

Dari sekecil-kecil perkara..berdoalah.

Siapalah kita ini tanpa keredhaanNya.







 Love, Akuida

Tuesday, June 20, 2017

Ramadhan Kali Ini....

Assalamualaikum....

Ramadhan kali ini saya sangat terinspirasi dengan usaha seorang rakan FB dan beberapa orang rakannya menyantuni asnaf di kampung-kampung pedalaman Sarawak, Baling dan Melaka. Program ini dibuat di bulan Ramadhan dan mereka (perempuan) membawa beras serta beberapa keperluan seperti baju raya dan sumbangan duit raya ke rumah-rumah asnaf. Hiba sungguh hati ini. Saya kenal kakak (rakan FB) ini dan saya memang tahu program ramadhan yang mereka jalankan ini. Dengan ahli yang sedikit, mereka gagahkan juga semata-mata nak asnaf ini berhari raya dengan sebaik mungkin..Pernah juga beberapa kali saya menghulurkan sedikit sumbangan kepada kumpulan mereka ini.

Kerana usaha mereka, saya juga terasa nak buat sesuatu yang lain dari kebiasaan sebelum-sebelum ini. Rasa nak juga berusaha dengan jalan yang lain selain yang biasa dilakukan. Kali ini, saya berfikir nak buat biskut raya berdasarkan mana yang saya larat. Kemudian jual..hasil jualan saya sumbangkan kepada orang yang lebih memerlukan sempena bulan Ramadhan kali ini..

Allahuakbar lain sangat perasaannya bila sememangnya hasil titik peluh yang selain dari bidang tugas hakiki di pejabat untuk digunakan di jalan yang sebaiknya..kelelahan stay up malam mengukis, menyemperit..menyudu doh choc chip..lain sangat perasaannya sehingga saya tak tahu macamana nakdigambarkan. Hanya Allah sahaja yang tahu perasaannya. 

Hanya berkongsi perasaan ini dengan seorang rakan perempuan dan hanya menulis di blog ini (Blog sunyi ini yang tiada siapa-siapa kenal saya secara hakikinya..harapnya lah..haha). Perkongsian ini untuk diabadikan sebagai salah satu memori yang baik untuk saya sepanjang kehidupan ini. Insyallah, saya tidak akan berhenti di Ramadhan ini sahaja. Moga sentiasa diberi ruang masa untuk aktiviti-aktivi yang saya tengah fikirkan. Kadangkala, kita boleh sebenarnya..cuma kita takut untuk memulakan langkah. Tapi selagi tak mula melangkah, kita takkan tahu keupayaan sebenar kita.








Bila kita tidak terlalu mementingkan diri sendiri, bila kita peruntukan sedikit ruang untuk memikirkan bagi kebaikan orang lain..Insyallah sangat terasa nikmat segala kebaikan yang Allah kurnia kepada kita. Nikmat ketenangan..nikmat keluasan..Allahuakbar. Syukur diberi peluang untuk melangkah ke laluan ini..walau baru sedikit usahanya, terasa sangat nikmatnya..



 Love, Akuida