Posts

Kerana KEPUTUSAN

Assalamualaikum....

Hari ini, entah kenapa saya rasa nak menaip tentang 'KEPUTUSAN'.
Pernahkah kita bila membuat keputusan yang kita rasa terbaik untuk kita dan keluarga kita. Namun, keputusan tersebut bukan keputusan yang terbaik untuk orang yang menerima kesan daripada keputusan yang telah kita buat?
Pernahkah kita terfikir bahawa dengan keputusan yang kita rasakan terbaik untuk kita, namun sebenarnya kita sedang menyebabkan kesusahan kepada orang lain dan keluarganya?
Dan hari ini, saya merasa seperti ada petunjuk dariNya atas apa yang pernah saya lalui..bagaimana saya cuba redhakan hati walau pernah melalui situasi merasa teraniaya atas keputusan orang lain. Hanya Allah sahaja yang mengetahui perasaan saya masa tu..beberapa kali berlaku. Saya cuba redha. Dan dapat saya rasakan banyak sekali bantuan dariNya agar dimudahkan segala urusan saya terutama kepada keluarga..
Terima kasih kerana memilih saya berada di tempat yang perlu saya lalui disebabkan keputusan/alasan orang y…

Nothing is Permanent

Image
Assalamualaikum....




Beberapa bulan ini saya amat-amat sibuk. Kadangkala rasa lelah dan tertekan. Masih gagahkan juga diri bekerja seperti mana arahan pegawai atasan. Sering kali dengan beban kerja hakiki, perlu pula menghadiri mesyuarat yang sememangnya mengambil banyak masa bekerja saya. Melaksanakan kerja bagi 2 jurutera di tempat yang kritikal memang mengundang tekanan sebenarnya.
Masa di bulan pertama saya rasa tertekan yang amat sangat sehingga rasa seperti hampir kemurungan. Namun, sering di kala emosi berada di tahap yang merudum..Allah munculkan sesuatu agar saya beringat dan bersyukur. Scroll FB, ternampak kawan share gambar di atas..sambil senyum-senyum saya baca. Dan gaya menyandar itu sangat buat saya terhibur. Gambar ini benar-benar berjaya buat mood saya kembali positif sehingga ke hari ini. Saya juga berjaya set dalam diri, buatlah kerja sehingga mana terdaya. Jangan tekan diri saya kerana rasanya tidak berbaloi sekiranya saya sakit hanya kerana KERJA ini. Alhamdulillah…

Projek Bekal 2018 ~ Menu baru

Image
Assalamualaikum....

Dalam kesibukan tahun 2018, bila mana terpaksa melaksanakan kerja yang sebenarnya digalas oleh dua engineer...mama masih menggagahkan diri bangun pagi menyiapkan bekal untuk anak-anak. Tahun ini ada tambahan menu baru iaitu fish n chip..hahaha.
Fish n chip ini beli fish fillet jenama pasific west and simpan dalam freezer. bila-bila masa anak nak makan, kita deep fry kan sahaja, tambah fries dan sos mayonis..nyummmms..
Kak sara kata, mesti kedai ..... (merujuk kedai yang kebiasannya mereka makan fish n chips di kawasan rumah) pelik kenapa kita dah tak makan kat situ. sebab mama dah boleh buat fish n chips sendiri..hahaha..



Alhamdulillah, masih diberi kekuatan menyiapkan bekal..Moga Allah beri kesihatan dan kelapangan masa untuk tanggungjawab nan satu ini selain tanggungjawab yang lain-lainnya.


Love, Akuida

Hati dan Minda

Assalamualaikum....

Beberapa hari ini satu perkara yang asyik bermain di fikiran saya..

"jika kau tak boleh menyenangkan orang lain, jangan pula kau menjadi sumber menyusahkan orang lain"

Serius, saya masih pelik bila orang yang nampak baik di mata orang-orang lain, nampak bagus..tapi sebenarnya sejenis yang tak kisah menyusahkan orang lain demi kesenangan diri sendiri.

Kadangkala saya terfikir bagaimana mereka boleh tidur dengan lena jika ada perkara yang mereka masih belum selesaikan dengan sebaiknya sedangkan perkara itu melibatkan permasalahan kepada orang lain.

Minda saya masih belum boleh menjana bagaimana mereka boleh bersenang lenang, sedangkan orang lain dalam kegelisahan akibat perkara yang mereka abaikan.

Moga ditetapkan hati saya untuk sentiasa memikirkan kesenangan untuk orang-orang lain juga di samping kesenangan diri sendiri dan keluarga saya.

Kadangkala, perkara yang kecil bagi kita..tapi sebenarnya memberi impak yang besar kepada orang lain.


Love,
 Akuida

Permulaan 2018

Assalamualaikum....

Alhamdulillah hari ini ada sedikit kesempatan nak menaip kat blog sendu ni. Selamat Tahun Baru 2018.
Sekejap sahaja dah minggu ke-2 tahun 2018. Rasa macm baru je januari 2017.
Tahun ini komitmen awal pagi saya bertambah sebabnya si adik dah mula bersekolah. Kak sara dah masuk darjah 3..kiranya kakak senior kecik la.hehe. adik pula tadika 5 tahun. Mama masih pilih Little Caliphs untuk tadika sama macam kak sara dulu.
Syukur sebab kak sara dah boleh berdikari dan bersiap sendiri. Jadi tinggal fokus siapkan adik. Well, adik is adik..banyak drama pagi-pagi..huwaaaa.
So mama kena banyak sabar. Syukur juga sebab handle sama-sama dengan papanya.
Rutin sediakan bekal juga macam biasa..masih berterusan. Even adik pun bawa bekal ke tadika sebabnya adik ekzema kronik yang dalam proses untuk penyembuhan..Insyallah dengan izinNya. Jadinya ada beberapa makanan perlu pantang terutamanya putih telur, seafood..ikan bilis (ikan bilis pun seafood..haha). Jadi sebab nak sangat adik se…

Menaip sedikit ~ Osaka, Jepun

Image
Assalamualaikum.... 
Hampir sebulan saya balik dari  training di Osaka, Jepun. 
3 minggu training..3 minggu makan apa sahaja yang boleh dimasak di microwave, apa sahaja bekal yang saya bawa dari Malaysia dan apa sahaja yang dijual di convenient shop seperti 7E juga apa sahaja yang halal dan boleh dimakan di restoran. Peel orang yang suke home cook gini la ya.
Biasanya sarapan pagi di bilik hotel sebelum ke kelas dan tengahari pula saya akan bawa bekal yang disediakan guna microwave yang ada di bilik.
Sebelah malam, selepas kelas biasanya akan meronda ke mana-mana dengan kawan-kawan untuk cari makan. Di sana pukul 5 petang dah masuk waktu maghrib. Jadi lepas kelas suasana dan mula gelap.
Harga makanan halal juga mahal di sana. Jika di kedai pakistan, kebiasaannya 1 meal dalam 1500 yen bersamaan RM60. kadangkala menu makanan nasi dan kebab juga dalam RM80 untuk 1 meal.
Jadi perlu pandai-pandai bajet untuk makanan sebabnya 3 minggu kan di sana. dan saya memang bergantung pada cash yang…

Nota setelah menyepi seketika

Assalamualaikum....

 Hai Blog.

Lama tak menaip di sini.

Alasan biasa..sibuk dan takde idea.

Pejabat saya yang sekarang ini, kesibukannya berlainan sekali dengan pejabat yang dulu.

Dulu juga sibuk, tekanan..sekarang sama juga tapi berlainan situasinya.

Segalanya kau perlu bersiap sedia untuk melaksanakan tugas sendiri..

Tapi alhamdulillah, buat masa ini saya masih tegar bertahan.

Sedaya upaya melaksanakan tugas dengan sebaiknya.

Tugas sebagai mak-mak juga masih berjalan macam biasa.

Dah lama saya tak terapi di dapur, masak sekadar masak..

Sebab terpaksa terapi sambil iron baju pula..hihi.

Minggu ini cuti sekolah seminggu, tapi mama yang ini dapat cuti masa hari Deepavali sahaja.

Syukur anak-anak faham..Ya Allah, lindungilah anak-anakku dari perkara yang buruk dan dekatkan mereka dengan segala kebaikan dan keselamatan..amin.

Hujung minggu ni pula saya akan bermusafir kerana tugas  ke negara orang selama 3 minggu.

Minta jasa baik suami untuk jaga anak-anak.

Minta juga jasa baik ayah mert…