Tuesday, December 15, 2015

Memasak dan Bekal

Assalamualaikum....

Saya adalah mama dan isteri yang bekerja. Kadangkala perlu outstation juga atas tuntutan kerja. Mengharapkan bantuan suami untuk mengurus rumah dan anak-anak bila saya outstation..kadangkala ada pula musim balik lewat. Nak tak nak, terpaksa juga harapkan bantuan suami. Buat masa ini tiada pembantu rumah sebabnya suami kata tiada privacy. Tu dia ok je untuk bantu saya uruskan rumah agaknya..hihi. Tq so much sayang.
 
 
Si Kakak ambil order dari papa dan order untuk diri sendiri..haha


Jadinya menu masakan di rumah jika hari bekerja ikut mana yang saya sempat dan ikut permintaaan anak-anak. Biasanya saya akan masak untuk sarapan (bekal suami, saya dan anak-anak) dan makan malam. Permintaan tu pun kadang-kadang bertangguh sebabnya rumit sikit nak disediakan dan saya bagitau anak insyallah akan buat esok atau hujung minggu. Yang penting, balik kerja saya akan usahakan masak. Jika ada kekangan baru lah minta husband tapau kedai sate or dinner di luar or order dominos..hahaha.
 
Hujung minggu biasanya akan usaha untuk masak yang best sikit. Yang mana rumit-rumit tu simpan hujung minggu la. Kadangkala hari Ahad suami ajak jalan-jalan, jadinya Ahad tutup dapur. Bagi rehat sebab tengah minggu penat memasak (emmm, dapur yang penat kot)..hihihi banyak sangat alasannya.
 
Impian saya untuk tahun 2016 pula adalah untuk sediakan bekal setiap hari untuk si kakak ke sekolah bersekali dengan adik, saya dan suami. Kesian memikirkan si kakak nak beratur membeli makanan di kantin sekolah. Teringat dulu-dulu masa sekolah rendah, saya memang jenis yang akan bawa bekal walau cuma sebuku roti krim yang dipotong tiga konon-konon potong comel-comel masukkan dalam bekas makanan..hahaha. Memang malas nak beratur. Jadinya si kakak ini jika Allah izinkan, saya memang berazam nak sediakan bekal untuknya. Jadi kita tunggu dan lihatla tahun depan jika keazaman si mama ni kuat untuk merealisasikan impiannya sendiri.
 
p/s : Sekarang tengah mengumpul sedikit cadangan menu untuk bekal tahun hadapan. Moga berjaya..chaiyokk!
















Love, Akuida

No comments:

Post a Comment

Al-Fatihah Buat Mak

Assalamualaikum.... Kehilangan yang masih terasa. Sudah tiada orang nak bergosip. Sudah tiada doa yang disebut terus ke telinga...