Friday, December 18, 2015

Si Amatur Di Dapur

Assalamualaikum....

Antara rancangan masakan yang saya gemar tonton adalah Bake with Anna Olson, Pati's kitchen dan Jamie at home. Saya gemar sebab bukan sahaja sedap tengok makanan yang dimasak, tapi dialek yang digunakan juga. Menonton rancangan masak-masak ni memberikan inspirasi untuk saya memasak, mem'baking' dan mengukis. Saya gemar baking untuk gembirakan hati anak-anak dan ambil hati suami..hihi.(ade je agenda tersembunyi tu kan)

Secara jujurnya saya masih amatur di dapur. Sangat cetek ilmunya. Masih belajar dari internet..ya internet dan blogger-blogger masakan adalah guru saya. Tapi guru pertama saya dalam semua bidang adalah mak saya a.k.a cik zizah. cik zizah tak pernah bagitau secara direct apa resipi masakan yang dimasak, tapi dari kecil saya memang disuruh untuk menumis, menggoreng dan mengacau apa-apa yang cik zizah masak. Jadinya secara tidak langsung saya tahu apa itu tumis sampai naik bau..macam mana nak goreng ikan. macam mana nak masak asam pedas. Tiada resipi spesifik, hanya ingat bahan yang saya lihat mak letak dalam mangkuk sebelum tumis dalam kuali. Mak pernah kata dulu mak aku tak pernah pun ajar masak tapi aku tau nak masak. Rupanya yang mak suruh kami adik  beradik mesti ada kat dapur bile dia memasak tu adalah salah satu siri kelas memasak mak sebenarnya. saya tahu semua asas memasak dengan mak. Jadinya sekarang jika tengok resipi di internet, saya tahu macam mana nak terjemahkan masakan yang dikongsi di internet di dapur saya..Alhamdulillah. Terima kasih mak.

Percayalah jika mak kita membebel kita tak menolong di dapur (erk..macam biase je kena bebel kan), sebenarnya mak hanya nak kita tahu kendalikan urusan dapur. ianya sangat berguna bila kita hidup sendirian tanpa mak atau berkeluarga satu hari nanti. Sehingga kini, jika anak-anak ok saya memang suka habiskan masa di dapur. Ianya bagaikan satu terapi untuk saya lepas 5  hari tiap minggu di pejabat. seronok bila dapat mem'baking' dan mengukis..Tapi 1 masalahnya adalah nak membasuh peralatan yang dah digunakan tu..aduh lah. memang la saya berat tulang yang itu. tapi tetap la kena basuh juga kan..hahaha.



 Love, 
Akuida

No comments:

Post a Comment

22 September 2018 ~ Tenanglah Mak Di Sana

Assalamualaikum....  Sudah lama tak menaip di blog ini. Hari ini rasanya nak menaip untuk berkongsi di blog agar bila suatu hari saya sc...