Monday, January 25, 2016

Projek Bekal 2016 # 2

Assalamualaikum....

 Pagi Selasa yang agak tenang selepas 3 hari cuti. Hujung minggu lepas balik Melaka sekejap. Keluar rumah pukul 11 malam, singgah Burgerbyte kat sentul untuk late dinner dan pukul 11.58 terus gerak balik melaka. Alhamdulillah, mungkin sebab dah lewat malam jadinya perjalanan lancar. Awalnya husband yang drive, tapi belum sampai Nilai dan mengantok yang teramat. Jadinya, dari Nilai sampai Melaka mokcik la yang drive. Saya suka drive waktu malam kat highway dengan kereta yang kurang, rasa seronok je.. :)

Alhamdulillah, sepanjang di kampung dapat luangkan masa dengan mak ayah. Atok nenek tentulah happy cucu balik kan. Sempat juga ke Kamdar belikan mak kain pasang untuk baju raya tahun ini, sempatlah dating sekejap dengan husband kat KipMart. Jadilah, dating dekat KipMart..hahahaha.

Untuk Kak Diana juga, terima kasih sebab lawat blog baru saya ini. Saya sangat terharu dan kembang-kembang hati ni.hihi. Blog ini hanya blog picisan dan pinggiran (erk..sesuai ke pinggiran?) yang saya buat khas untuk tatapan umum di mana saya tidak akan munculkan gambar tuan blog, keluarga dan rakan-rakan yang berkaitan dengan tuan blog. (Perasan retis sangat la tu..hahahaha)

Hmmm..selalu sangat lari tajuk kalo menaip. nak cakap pasal projek bekal Kak Sara merangkumi projek bekal untuk semua ahli rumah kecil saya juga. Tepek di blog, jadi kalau takde idea boleh lah ulang menu. haha. Tujuan saya letak kat blog juga untuk ingatan kepada saya berkenaan menu yang kak Sara suka dan kurang gemar.

Spageti goreng versi ikut suke hati mama..di mana yang tambahkan sedikit kiub tomyam untuk rasa sedikit pedas dan masam.

Ini Pankek dan fries..Pankek antara menu kegemaran anak-anak.  Sos cicah pula saya cairkan butter dan letak madu. nyummsss..

Nasi goreng hotdog. telur itu saya terap guna acuan biskut je..haha.

Cheezy french toast (nama haruslah grand kan. baru perasan lebih..haha). Sebenarnya roti celup telur, ditengahnya saya letakkan cheesedale. bakar dalam magic pan..siap. lawankan dengan fries dan sos cicah pula mayonis+sedikit sos cili

Bihun goreng ala apa yang ada. letak nuget yang didadu sebagai lauk tambahan.

Ini pula spageti ala oglio. kenapa ALA? sebabnya tiada seafood hanya isi ayam yang didadu dan carrot sahaja. Antara menu kegemaran kak sara..Mama pun suka, tapi kena letak cili padi potong. Kata anak jati Melaka kan, tak dapat makan pedas, tak selera..hahaha

Ini pula menu permintaan kak sara. Malam sebelum tu, dia request nak roti yang dipotong-potong untuk makan begitu je dengan mayonis. Mama pun erkkk..itu je? Okla, saya buatkan seperti permintaan, tambahkan honey star takot tak cukup mengenyangkan. petang itu tengok mangkuk bekal..WOW licin.


Itu jela beberapa menu bekal kak Sara. Ada yang saya terlupa nak capture gambar. Jadi share lah mana yang ada. Untuk rujukan saya di kemudian hari dan saya halalkan siapa-siapa nak rujuk juga untuk memudahkan ibu-ibu/mama-mama sediakan bekal untuk anak ke sekolah. Tapi semuanya bergantung pada selera anak. jika macam kak sara bawa la menu yang disukainya dan berkhasiat serta mengenyangkan. Buat masa ini, kak sara masih bawa bekal setiap hari untuk sekolah pagi dan petang. Duit belanja pun dibekalkan tapi nampaknya masih belum digunakan. Mungkin tak lama lagi, dia akan gunakan untuk berbelanja. Tapi jika diizinkan Allah, saya tetap akan sediakan bekal sebab jika kak sara tak sempat membeli, dia ada makanan untuk dimakan.

 
Semoga projek bekal ini berterusan dan kasih sayang yang saya curahkan semasa sediakan bekal dirasai anak-anak dan suami walau kami tidak makan bersama..:)





 Love, 
Akuida

No comments:

Post a Comment

Merasa CUKUP..syukur

Assalamualaikum.... Alhamdulillah dah masuk hari ke-15 Ramadhan. Semalam bising lah juga kat FB, wasap group.. pasal isu bonus raya kaki...