Friday, July 8, 2016

Hari raya aidilfitri..kemurnian raya yang dicemari BOM

Assalamualaikum....

Hari ini sudah hari ke-4 hari raya aidilfitri. Saya masih di kampung menikmati cuti. Syukur atas nikmat raya yang Allah beri. Di umur menjangkau 33tahun ini, masih lagi terima duit raya dari suami, ayah dan adik. Bukan sedikit amaunnya ya.hihi.syukur yang tak terhingga. Sebab itu lah saya sangat percaya hikmah bersedekah. Sentiasa dalam hati ini ayat yang lebih kurang begini.. bersedekah lah kerana sebahagian harta dan rezki yang kamu ada ini kepunyaan orang lain..jadi bersedekahlah.

Raya kali ini sangat indah bagi saya. Sebab dapat berlama-lama di melaka. Syukur atas idea suami yang suruh saya balik awal sebab dia akan bekerja hingga hari sebelum raya. Laju je saya mohon cuti dan bos luluskan.hihi..syukur yang amat. Seminggu dah saya di kampung..menikmati cuti ini. Semuanya seronok kecuali terpaksa tersentak-sentak jantung ini bile dengar mercun yang bunyi nya seakan bom..Allah Allah. Kenapa la kilang mercun keluarkan produk bunyi sama seperti bom ni. Dah mainnya di tepi rumah. Terkejut makcik ini.. mahu ditegur nanti, ibu bapanya marah. Tapi rasanya ibu bapa tolonglah terapkan adab berjiran dengan anak2. Bukan sahaja perlu orang bertolak ansur dengan kita, tapi kita juga perlu belajar adab menghormati jiran tetangga. Ramai makcik2 tua di kawasan ini, ada yang lemah jantung juga. Kalau lah kerana bunyi bom itu, makcik yang lemah jantung terkejut dan meninggal?nauzubillah..tidakkah kamu raya bersalah anak2?

Berayalah dengan berpada-pada..hormati juga jiran di sekeliling.

Selamat hari raya. Maaf zahir dan batin. Love, Akuida

No comments:

Post a Comment

Al-Fatihah Buat Mak

Assalamualaikum.... Kehilangan yang masih terasa. Sudah tiada orang nak bergosip. Sudah tiada doa yang disebut terus ke telinga...