Sunday, February 12, 2017

# Projek Bekal 2017

Assalamualaikum....

Hampir 2 minggu tak menaip di blog ini. Minggu lepas yang sangat sibuk dengan urusan kerja dan urusan sebagai surirumahnya (Alasan tak boleh 1 je kan..harusnya beberapa untuk diperkukuhkan alasan kita..hihi). Macam biasalah, bila nak panaskan enjin setelah sekian lama mendiamkan diri, haruslah gambar-gambar bekal si kakak yang dipertaruhkan. Harap memberi manfaat untuk ibu-ibu/mama-mama/umi-umi/mummy-mummy yang ketandusan idea nak bawa bekal, sekurang-kurangnya tertengok blog Bila Jari Menaip ni boleh mencetuskan idea menu bekalnya. Menu yang biasa-biasa sahaja yang insyallah mampu disediakan oleh ibu-ibu bekerjaya seperti saya ini dan silalah divariasikan ikut selera anak-anak yang lain dan kreativiti ibu-ibu/mama-mama/umi-umi/mummy-mummy sekalian. Saya ini hanyalah seorang mama yang keras tangannya dalam berkreativiti dan hanya mampu mencapai moto bawa bekal ke sekolah sahaja tanpa dekorasi...

Jom tengok menu bekal minggu lepas yang tak sempat nak dikongsi..


Antara menu favourite kak sara macaroni carbonara. Kali ini saya tambahkan potongan grill burger. (Ni masa freezer dah kurang hasil-hasil tangkapan..hihi)


Menu roti canai hasil ulian nenek zizah yang mama bawak balik frozen doh yang dah siap dicanai. tinggal tepek-tepek dan goreng. Kak sara nak sira dengan gula. senang nak makan katanya masa rehat di sekolah.

Nasi goreng ikan masin yang sangat sedikit kuantiti ikan masinnya..asalkan ada bau.haha..

Bihun goreng ni bila mama ketandusan idea sangat-sangat, telur rebus sahaja sebagai kawanannya dan sedikit biskut choc chip mama buat.

Yang ini pula grill burger dengan cheese dan mayonis sos. Tambahan kek lapis yang mama beli kat RNR Temerloh..hihi.

Nasi lemak dan telur rebus. Gigigh pagi-pagi mama nya buat nasi lemak..Padahal, pagi itu masak nasik lemak je. telur dan sambal memang sedia dah masak dari malam sebelumnya. Nasi lemak antara favourite menu kak sara tapi mama terpaksa hadkan sebabnya bersantan. 

Maggie goreng juga antara menu yang mama pertaruhkan bila ketandusan stok barang dapo dan belum hujung minggu. Jadi maggie goreng tumis kari dan pecahkan telur. Alhamdulillah.

Alhamdulillah telah menghampiri pertengahan Februari dan saya masih dengan rutin berpagian ini. Konsepnya masih sama..bekal sahaja dengan kasih sayang saya untuk anak-anak. Semoga ada sedikit memori untuk anak saya yang mana ketika kecilnya ada bekal yang mama kirim semasa mama bekerja dengan makanan untuk kenyangkan perut dan titisan kasih sayang mama semasa menyediakannya untuk kamu..(nak juga berpuitis kan..hihi). Tapi ini realitinya dan saya masih ingat ayat KP saya yang 2 kali saya dengar..yang perempuan ini ambil masa di rumah, masaklah sekurang-kurangnya ada ingatan yang anak-anak rindu dari kamu. Dan KP saya lelaki ya..bukan wanita.hahahaha..2 kali saya mendengarnya dalam 2 kali perjumpaan yang santai. dan saya cuba praktikkan. 

Walau kadang-kadang kerap juga saya 'cuti'kan dapur saya tu..haha. tapi lebih kerap pengoperasiaanya dari cuti yang dia ada tu..Kadangkala, mama  ini perlu juga berehat. Jadi syukurlah suami faham dan ok aje bila dapur di'cuti'kan..alhamdulillah.


Love,
Akuida

No comments:

Post a Comment

Merasa CUKUP..syukur

Assalamualaikum.... Alhamdulillah dah masuk hari ke-15 Ramadhan. Semalam bising lah juga kat FB, wasap group.. pasal isu bonus raya kaki...