Wednesday, February 1, 2017

Tentang Kenangan Tapai Ubi

Assalamualaikum....Makanan yang nampak biasa-biasa tapi mampu gamit kenangan zaman dahulu. Masa kecil yang bila dah menginjak dewasa ini, rasa rindu sangat nak ke zaman itu. Jika benar doraemon itu ada, dah pasti nak minta mesin masa tu bawa kau ke zaman kecil dahulu. Acap kali saya mencari tapai ubi yang dibalut daun pisang begini..rasa syahdu sangat bila merasa keenakannya yang tak manis tapi lemak ubi tu sangat terasa.

Di mana saya jumpa???
Di kedai selera kampung di Kuala Selangor.. Permusafiran beberapa hari lepas membuatkan saya bertemu dengan tapai kegemaran saya sedari kecil tapi amat payah nak cari di zaman sekarang. Setiap suapan mengingatkan saya dengan pakcik tua yang menaiki motosikal dengan bakul besar di belakangnya. Menjual tapai ubi dan tapai pulut sekeliling kampung di zaman kanak-kanak saya. Masih terasa keenakan tapai yang pakcik jual. Saya pun tak pasti di mana pakcik tu sekarang sebab hadirnya hanya ketika saya kanak-kanak bersekolah rendah. Jika masih panjang umurnya, moga dia sihat sejahtera dan jika dia telah tiada moga rohnya dicucuri rahmat..

Syukur Ya Allah kerana diberi nikmat merasa tapai yang sangat kena dengan tekak saya yang telah berpuluh tahun saya mencarinya..Alhamdulillah. Antara perkara kecil yang acap kali kita terlepas pandang, segala kesempatan dan nikmat yang Allah kurnia tanpa kita sedar..
 Love, Akuida

No comments:

Post a Comment

Al-Fatihah Buat Mak

Assalamualaikum.... Kehilangan yang masih terasa. Sudah tiada orang nak bergosip. Sudah tiada doa yang disebut terus ke telinga...