Monday, May 22, 2017

GEMSSSS? OMG...

Assalamualaikum....


Menghampiri bulan Ramadhan tahun ini, terbit di hati pelbagai perkara yang saya nak capai tahun ini, tapi masih belum tercapai. Mungkin sikap diri ini yang asyik bertangguh untuk memulakan sesuatu. Baru nak memulakan tak mula-mula lagi. Belum lagi memikirkan nak istiqamah dalam meneruskan cita-cita kejar impian tu.aduh la..macam mana ni? Antara impiannya adalah nak turunkan berat 3kg. 3 kg je dulu uollllssss..ahkak ni jenis tak berapa nak tinggi. jadinya naik 5 kg tu ko dah ibarat fiona gamaknya. tak banyak pun target awalnya. nak 3 kilo je..3 kilo je weh..(Sorry terluah perasaan. sebenarnya tengah cakap kat diri sendiri yang masih tak sedar diri ini).

Semalam jumpa kawan yang dah beberapa bulan tak jumpa..dia datang dekat saya then cakap, kenapa GEMSSSS ni? OMG..memang betul la dah gemuk sangat ni..huwaaaaa. (Padahal memang gemok, perasan..tapi buat-buat tak perasan) Jadinya pagi ini, bermulalah episod mengira kalori semula, menelan air masak banyak-banyak. Bangun pagi-pagi terus timbang berat badan. Yeah 59.9kg..pandai betul penimbang ambil hati tuan nya ini.

Baiklah...saya perlu berusaha menurunkan berat. slowly..tapi perlu pastikan trend menurun. bukan statik..bukan menaik. turun. Pagi-pagi saya memang minum nescafe. biasanya sehari sekali. Bancuhan nescafe saya 1 sudu kecil nescafe+gula 1 sudu kecik+low fat milk. Bermula hari ini, saya memang limitkan minuman manis sehari sekali sahaja. sebab kadang-kadang bila stress or happy saya ambil lebih. hihihihi..ini memang perangai. happy ke sedih saya suka pujuk dan reward diri dengan makan..huwaaaa..no..no..no..

Maka hari ini, dengan berat 59.9kg..saya memulakan cabaran turun 3 kg. jangka masa pencapaian masih belum ada...(ayat nak selamat la tu). haha.



23 Mei 2017 ~ 59.9kg



 Love,
 Akuida

No comments:

Post a Comment

22 September 2018 ~ Tenanglah Mak Di Sana

Assalamualaikum....  Sudah lama tak menaip di blog ini. Hari ini rasanya nak menaip untuk berkongsi di blog agar bila suatu hari saya sc...