Tuesday, August 29, 2017

MENTALITI JAMBAN

Assalamualaikum....

Rasanya pernah terbaca pasal Mentaliti Jamban ni. Tapi, serius saya lupa di mana..yang saya ingat, pasal attitude buruk masyarat kita.

Pagi ini drive dalam kesesakan di Kuala Lumpur (erk..sebut KL baru 'in' kan haha). Tiba-tiba kereta saga kat depan saya ni yang dalamnya 3 orang lelaki..seorang duduk kat seat co-pilot dan seorang lagi kat belakang driver bagus smoking dengan tangan jentik-jentik putung rokok ke luar tingkap. Kiri kanan kereta motor dok lalu lalang. Tak ke ade kemungkinan habuk rokok kau yang masih ada bara tu terkena kat orang yang naik motor tu?? tak pasal-pasal tiba-tiba baju orang bermotor tu boleh terbakar or berlubang..erk, terbakar tu maybe tinggi sangat imaginasi saya ni kan..haha. Come on la, be sensitive..guna akal sikit..

Kereta yang sama..driver pulak keluarkan tangan dengan kotak air kotak Good Day Coklat. Then terus lepaskan air kotak tu dari tangan. WHAT????..Hangin mokcik nak..tapi hanya mampu tahan marah dan bebel sorang-sorang dalam kereta sebabnya takut nak marah betul-betul. Ketiga-tiganya nampak menakutkan dan saya drive sendirian..

Tolonglah..belajar buang sampah di tempat yang sepatutnya. bukan buang merata. Jika dalam kenderaan, simpan dulu.. dah keluar, jumpa tong sampah..buanglah. tak susah mana pun.

Sorry membebel pula hari ini..hahahaha..GERAM!


 Love, Akuida

Wednesday, August 23, 2017

Bila Kau Serabut..Allah bagi Jalan

Assalamualaikum....

Kadang kala bila kau dilanda keresahan, Allah bagi petunjuk dalam pelbagai bentuk. Allah bagi kau jalan untuk kau sedar dari keresahan. Untuk kau bangkit..(Bangkit Bersama?..haha)

Syukur Ya Allah..

Bila resah pagi ini..bukak blog kak Diana (Dalinali), nampak post baru nya yang sangat positif. Terus hati terdetik..saya perlu tangani apa-apa dengan tenang. Takes time..calm down..cari lah apa-apa pun faktor yang baik yang boleh buat kita cool down..carilah.

Tak kira siapa...tak kira apa..tak kira bagaimana...asalkan perkara baik yang boleh buat kita cool down dan tak susahkan..tak stresskan orang-orang di sekeliling kita.

Saya akan cuba....

Love,
Akuida

Monday, August 21, 2017

Cameron Highland ~ Sentiasa Dekat Di Hati

Assalamualaikum....

Awal bulan haritu saya dan family bercuti sekejap kat Cameron Highland. Macam biasa pergi Sabtu dan balik Ahad nya. Cameron Highland ni boleh dikategorikan sebagai tempat yang wajib pergi setiap tahun sejak saya berkahwin. Tak tahu kenapa..mungkin sebab anak-anak gemarkan strawbery dan suka scenery dan cuaca yang sejuk di sana.


Bila dah tiap tahun ke sini, jadinya tiap kali datang hanyalah cari strawbery yang sedap, pergi ladang teh, minum teh..makan scones..steamboat. Kadang-kadang ke pasar malam jika bukan menginap di Hotel Titiwangsa. Kenapa?Sebabnya Hotel Titiwangsa adalah hotel bajet yang ada sediakan steamboat dinner dan sarapan pagi. Tapi bilik biasa-biasa jela ya. Kadang-kadang saya menginap di situ sebabnya cafe di sana ada persijilan halal dan receptionistnya baik-baik belaka.

Percutian ini lebih kepada nak gembirakan hati anak-anak. Jadinya jalan-jalan sekejap ke kebun teh  Cameron Valley, Tanah Rata bergambor sedikit..Yang lainnya bawa anak-anak main kat taman permainan di kawasan Tanah Rata dan jalan-jalan di Kampung Sedia. Kali ini saya betul-betul jatuh hati dengan Kampung Sedia. Insyallah..angan-angannya nak sewa homestay kat Kampung Sedia ni sebabnya nak feeling ala-ala desa yang aman dan sejuk :)

Hujung minggu ini insyallah ada satu lagi trip family kami. Jalan-jalan dalam Malaysia ni aje sempena cuti sekolah. Kali ini mungkin trip yang berpanasan..haha.

Oklah, insyallah akan menaip lagi di masa terluang.


 Love,
Akuida

Tuesday, August 8, 2017

Luahan mak-mak

Assalamualaikum....

Hai blog..

Lamanya tak menaip di sini. Buka blog, tapi biar sahaja. taip dan delete. Orang tiada skill menulis begini la ya..hehe.

Beberapa minggu ini saya sangat sibuk di hujung minggu. Kadangnya balik Melaka sebulan sekali. Bila di hujung minggu di KL sahaja, bawa pula anak-anak berjalan di sekitar KL..asalkan mereka gembira la kan. Kalau ada kelapangan pula, kerjanya menguruskan hal mak-mak..kerja-kerja rumah yang tak pernah surut. Ada je stok kerjanya. Ini rezki saya yang dapat suami yang tak lokek kudrat membantu  dalam menguruskan rumah dan anak-anak, kalau suami yang lepaskan segalanya di bahu mokcik ini..tak tahu lah macam mana saya nak menguruskan semuanya sendiri. Syukurlah atas segala nikmatnya ini.

Kadangkala, bila memikirkan komitmen di pejabat dan di rumah yang jika boleh segalanya saya nak perfect diurusi sendiri..berbanding keperluan fokus kepada aktiviti bersama anak-anak. teman anak buat homework, teman anak bermain.Nampaknya saya perlukan sedikit perubahan dalam aktiviti saya. Mengurangkan fokus untuk hasil kerja rumah yang perfect tapi lebihkan fokus kepada anak-anak. Anak-anak makin membesar. rasanya perlu untuk saya spend lebih masa fokus kepada mereka. Harapnya misi ini tercapai dengan sebaiknya..kasihan anak-anak. Dahlah seharian di rumah pengasuh, di sekolah..balik rumah pula mama selalu sibuk dengan kerja rumah. Kadangkala, rasanya tak sampai 2 jam duduk bersama kat ruang tamu pun masa hari bekerja..huwaaaaaa...Syukur lah Allah peringatkan saya agar tak terlalu leka dengan kerja-kerja sehingga anak-anak rasa terabai.

 Moga bermula ketika ini, saya berubah ke arah yang lebih positif dalam membahagikan banyak masa untuk anak-anak. kurangkan sikit perangai OCD yang mungkin ada sedikit dalam diri ini tanpa saya sedar. OCD ke???hmmmm.. mungkin lah kan..Come on ida, you can do it. Be the best mum to your children..Insyallah. Moga Allah permudahkan.



 Love,
Akuida

TIPS KE'TEPI'KAN A.K.A SOROK DUIT LEBIH

Assalamualaikum....  Hai Blog. Muncul sekali sekala dalam ini rasa dah cukup bertuah sangat dah. Kehidupan yang sekarang ini, kadangk...