Posts

Showing posts from August, 2017

MENTALITI JAMBAN

Assalamualaikum....

Rasanya pernah terbaca pasal Mentaliti Jamban ni. Tapi, serius saya lupa di mana..yang saya ingat, pasal attitude buruk masyarat kita.

Pagi ini drive dalam kesesakan di Kuala Lumpur (erk..sebut KL baru 'in' kan haha). Tiba-tiba kereta saga kat depan saya ni yang dalamnya 3 orang lelaki..seorang duduk kat seat co-pilot dan seorang lagi kat belakang driver bagus smoking dengan tangan jentik-jentik putung rokok ke luar tingkap. Kiri kanan kereta motor dok lalu lalang. Tak ke ade kemungkinan habuk rokok kau yang masih ada bara tu terkena kat orang yang naik motor tu?? tak pasal-pasal tiba-tiba baju orang bermotor tu boleh terbakar or berlubang..erk, terbakar tu maybe tinggi sangat imaginasi saya ni kan..haha. Come on la, be sensitive..guna akal sikit..
Kereta yang sama..driver pulak keluarkan tangan dengan kotak air kotak Good Day Coklat. Then terus lepaskan air kotak tu dari tangan. WHAT????..Hangin mokcik nak..tapi hanya mampu tahan marah dan bebel sorang-sor…

Bila Kau Serabut..Allah bagi Jalan

Assalamualaikum....

Kadang kala bila kau dilanda keresahan, Allah bagi petunjuk dalam pelbagai bentuk. Allah bagi kau jalan untuk kau sedar dari keresahan. Untuk kau bangkit..(Bangkit Bersama?..haha)

Syukur Ya Allah..

Bila resah pagi ini..bukak blog kak Diana (Dalinali), nampak post baru nya yang sangat positif. Terus hati terdetik..saya perlu tangani apa-apa dengan tenang. Takes time..calm down..cari lah apa-apa pun faktor yang baik yang boleh buat kita cool down..carilah.

Tak kira siapa...tak kira apa..tak kira bagaimana...asalkan perkara baik yang boleh buat kita cool down dan tak susahkan..tak stresskan orang-orang di sekeliling kita.

Saya akan cuba....

Love,
Akuida

Cameron Highland ~ Sentiasa Dekat Di Hati

Image
Assalamualaikum....

Awal bulan haritu saya dan family bercuti sekejap kat Cameron Highland. Macam biasa pergi Sabtu dan balik Ahad nya. Cameron Highland ni boleh dikategorikan sebagai tempat yang wajib pergi setiap tahun sejak saya berkahwin. Tak tahu kenapa..mungkin sebab anak-anak gemarkan strawbery dan suka scenery dan cuaca yang sejuk di sana.
Bila dah tiap tahun ke sini, jadinya tiap kali datang hanyalah cari strawbery yang sedap, pergi ladang teh, minum teh..makan scones..steamboat. Kadang-kadang ke pasar malam jika bukan menginap di Hotel Titiwangsa. Kenapa?Sebabnya Hotel Titiwangsa adalah hotel bajet yang ada sediakan steamboat dinner dan sarapan pagi. Tapi bilik biasa-biasa jela ya. Kadang-kadang saya menginap di situ sebabnya cafe di sana ada persijilan halal dan receptionistnya baik-baik belaka.
Percutian ini lebih kepada nak gembirakan hati anak-anak. Jadinya jalan-jalan sekejap ke kebun teh  Cameron Valley, Tanah Rata bergambor sedikit..Yang lainnya bawa anak-anak main ka…

Luahan mak-mak

Assalamualaikum....

Hai blog..

Lamanya tak menaip di sini. Buka blog, tapi biar sahaja. taip dan delete. Orang tiada skill menulis begini la ya..hehe.
Beberapa minggu ini saya sangat sibuk di hujung minggu. Kadangnya balik Melaka sebulan sekali. Bila di hujung minggu di KL sahaja, bawa pula anak-anak berjalan di sekitar KL..asalkan mereka gembira la kan. Kalau ada kelapangan pula, kerjanya menguruskan hal mak-mak..kerja-kerja rumah yang tak pernah surut. Ada je stok kerjanya. Ini rezki saya yang dapat suami yang tak lokek kudrat membantu  dalam menguruskan rumah dan anak-anak, kalau suami yang lepaskan segalanya di bahu mokcik ini..tak tahu lah macam mana saya nak menguruskan semuanya sendiri. Syukurlah atas segala nikmatnya ini.
Kadangkala, bila memikirkan komitmen di pejabat dan di rumah yang jika boleh segalanya saya nak perfect diurusi sendiri..berbanding keperluan fokus kepada aktiviti bersama anak-anak. teman anak buat homework, teman anak bermain.Nampaknya saya perlukan sedikit…