Tuesday, August 8, 2017

Luahan mak-mak

Assalamualaikum....

Hai blog..

Lamanya tak menaip di sini. Buka blog, tapi biar sahaja. taip dan delete. Orang tiada skill menulis begini la ya..hehe.

Beberapa minggu ini saya sangat sibuk di hujung minggu. Kadangnya balik Melaka sebulan sekali. Bila di hujung minggu di KL sahaja, bawa pula anak-anak berjalan di sekitar KL..asalkan mereka gembira la kan. Kalau ada kelapangan pula, kerjanya menguruskan hal mak-mak..kerja-kerja rumah yang tak pernah surut. Ada je stok kerjanya. Ini rezki saya yang dapat suami yang tak lokek kudrat membantu  dalam menguruskan rumah dan anak-anak, kalau suami yang lepaskan segalanya di bahu mokcik ini..tak tahu lah macam mana saya nak menguruskan semuanya sendiri. Syukurlah atas segala nikmatnya ini.

Kadangkala, bila memikirkan komitmen di pejabat dan di rumah yang jika boleh segalanya saya nak perfect diurusi sendiri..berbanding keperluan fokus kepada aktiviti bersama anak-anak. teman anak buat homework, teman anak bermain.Nampaknya saya perlukan sedikit perubahan dalam aktiviti saya. Mengurangkan fokus untuk hasil kerja rumah yang perfect tapi lebihkan fokus kepada anak-anak. Anak-anak makin membesar. rasanya perlu untuk saya spend lebih masa fokus kepada mereka. Harapnya misi ini tercapai dengan sebaiknya..kasihan anak-anak. Dahlah seharian di rumah pengasuh, di sekolah..balik rumah pula mama selalu sibuk dengan kerja rumah. Kadangkala, rasanya tak sampai 2 jam duduk bersama kat ruang tamu pun masa hari bekerja..huwaaaaaa...Syukur lah Allah peringatkan saya agar tak terlalu leka dengan kerja-kerja sehingga anak-anak rasa terabai.

 Moga bermula ketika ini, saya berubah ke arah yang lebih positif dalam membahagikan banyak masa untuk anak-anak. kurangkan sikit perangai OCD yang mungkin ada sedikit dalam diri ini tanpa saya sedar. OCD ke???hmmmm.. mungkin lah kan..Come on ida, you can do it. Be the best mum to your children..Insyallah. Moga Allah permudahkan.



 Love,
Akuida

No comments:

Post a Comment

Merasa CUKUP..syukur

Assalamualaikum.... Alhamdulillah dah masuk hari ke-15 Ramadhan. Semalam bising lah juga kat FB, wasap group.. pasal isu bonus raya kaki...