Tuesday, December 5, 2017

Menaip sedikit ~ Osaka, Jepun

Assalamualaikum.... 

Hampir sebulan saya balik dari  training di Osaka, Jepun. 

3 minggu training..3 minggu makan apa sahaja yang boleh dimasak di microwave, apa sahaja bekal yang saya bawa dari Malaysia dan apa sahaja yang dijual di convenient shop seperti 7E juga apa sahaja yang halal dan boleh dimakan di restoran. Peel orang yang suke home cook gini la ya.

Biasanya sarapan pagi di bilik hotel sebelum ke kelas dan tengahari pula saya akan bawa bekal yang disediakan guna microwave yang ada di bilik.

Sebelah malam, selepas kelas biasanya akan meronda ke mana-mana dengan kawan-kawan untuk cari makan. Di sana pukul 5 petang dah masuk waktu maghrib. Jadi lepas kelas suasana dan mula gelap.

Harga makanan halal juga mahal di sana. Jika di kedai pakistan, kebiasaannya 1 meal dalam 1500 yen bersamaan RM60. kadangkala menu makanan nasi dan kebab juga dalam RM80 untuk 1 meal.

Jadi perlu pandai-pandai bajet untuk makanan sebabnya 3 minggu kan di sana. dan saya memang bergantung pada cash yang dibawa. bukan untuk bajet makan sahaja, si kaki shopping ni perlu juga fikirkan bajet shopping nya..haha. Syukur duit yang dibawa masih berbaki dalam 2000 yen dan saya habiskan sahaja di airport kansai sebelum flight pulang ke Malaysia.

Jepun sebuah negara yang masih menitikberatkan kebudayaan, kesopanan dan nilai-nilai murni masyarakatnya walaupun mempunyai kepesatan teknologi yang lebih maju ke depan dari negara kita. Syukur atas peluang yang diberikan kepada saya selama 3 minggu di bumi Jepun.

Masa di sana tengah musim autumn, jadinya suasananya dingin yang boleh diterima..sesuai untuk apa-apa aktiviti.

Paling seronok bila diberi peluang ke country side di Kyoto dan Hyudo..seronok yang sukar digambarkan sebab memang impian saya untuk melihat keadaan country side di jepun. 

Suka juga tengok pokok-pokok masa autumn..


Love, Akuida

No comments:

Post a Comment

31 Disember 2018 ~ Teh 'O'

Assalamualaikum.... Hari ini saja lah nak share juga sebelum 2018 melabuhkan tirainya. Kebelakangan ini saya sedang latih kak sara buat...