Posts

Showing posts from January, 2018

Projek Bekal 2018 ~ Menu baru

Image
Assalamualaikum....

Dalam kesibukan tahun 2018, bila mana terpaksa melaksanakan kerja yang sebenarnya digalas oleh dua engineer...mama masih menggagahkan diri bangun pagi menyiapkan bekal untuk anak-anak. Tahun ini ada tambahan menu baru iaitu fish n chip..hahaha.
Fish n chip ini beli fish fillet jenama pasific west and simpan dalam freezer. bila-bila masa anak nak makan, kita deep fry kan sahaja, tambah fries dan sos mayonis..nyummmms..
Kak sara kata, mesti kedai ..... (merujuk kedai yang kebiasannya mereka makan fish n chips di kawasan rumah) pelik kenapa kita dah tak makan kat situ. sebab mama dah boleh buat fish n chips sendiri..hahaha..



Alhamdulillah, masih diberi kekuatan menyiapkan bekal..Moga Allah beri kesihatan dan kelapangan masa untuk tanggungjawab nan satu ini selain tanggungjawab yang lain-lainnya.


Love, Akuida

Hati dan Minda

Assalamualaikum....

Beberapa hari ini satu perkara yang asyik bermain di fikiran saya..

"jika kau tak boleh menyenangkan orang lain, jangan pula kau menjadi sumber menyusahkan orang lain"

Serius, saya masih pelik bila orang yang nampak baik di mata orang-orang lain, nampak bagus..tapi sebenarnya sejenis yang tak kisah menyusahkan orang lain demi kesenangan diri sendiri.

Kadangkala saya terfikir bagaimana mereka boleh tidur dengan lena jika ada perkara yang mereka masih belum selesaikan dengan sebaiknya sedangkan perkara itu melibatkan permasalahan kepada orang lain.

Minda saya masih belum boleh menjana bagaimana mereka boleh bersenang lenang, sedangkan orang lain dalam kegelisahan akibat perkara yang mereka abaikan.

Moga ditetapkan hati saya untuk sentiasa memikirkan kesenangan untuk orang-orang lain juga di samping kesenangan diri sendiri dan keluarga saya.

Kadangkala, perkara yang kecil bagi kita..tapi sebenarnya memberi impak yang besar kepada orang lain.


Love,
 Akuida

Permulaan 2018

Assalamualaikum....

Alhamdulillah hari ini ada sedikit kesempatan nak menaip kat blog sendu ni. Selamat Tahun Baru 2018.
Sekejap sahaja dah minggu ke-2 tahun 2018. Rasa macm baru je januari 2017.
Tahun ini komitmen awal pagi saya bertambah sebabnya si adik dah mula bersekolah. Kak sara dah masuk darjah 3..kiranya kakak senior kecik la.hehe. adik pula tadika 5 tahun. Mama masih pilih Little Caliphs untuk tadika sama macam kak sara dulu.
Syukur sebab kak sara dah boleh berdikari dan bersiap sendiri. Jadi tinggal fokus siapkan adik. Well, adik is adik..banyak drama pagi-pagi..huwaaaa.
So mama kena banyak sabar. Syukur juga sebab handle sama-sama dengan papanya.
Rutin sediakan bekal juga macam biasa..masih berterusan. Even adik pun bawa bekal ke tadika sebabnya adik ekzema kronik yang dalam proses untuk penyembuhan..Insyallah dengan izinNya. Jadinya ada beberapa makanan perlu pantang terutamanya putih telur, seafood..ikan bilis (ikan bilis pun seafood..haha). Jadi sebab nak sangat adik se…