Monday, January 8, 2018

Permulaan 2018

Assalamualaikum....

Alhamdulillah hari ini ada sedikit kesempatan nak menaip kat blog sendu ni. Selamat Tahun Baru 2018.

Sekejap sahaja dah minggu ke-2 tahun 2018. Rasa macm baru je januari 2017.

Tahun ini komitmen awal pagi saya bertambah sebabnya si adik dah mula bersekolah. Kak sara dah masuk darjah 3..kiranya kakak senior kecik la.hehe. adik pula tadika 5 tahun. Mama masih pilih Little Caliphs untuk tadika sama macam kak sara dulu.

Syukur sebab kak sara dah boleh berdikari dan bersiap sendiri. Jadi tinggal fokus siapkan adik. Well, adik is adik..banyak drama pagi-pagi..huwaaaa.

So mama kena banyak sabar. Syukur juga sebab handle sama-sama dengan papanya.

Rutin sediakan bekal juga macam biasa..masih berterusan. Even adik pun bawa bekal ke tadika sebabnya adik ekzema kronik yang dalam proses untuk penyembuhan..Insyallah dengan izinNya. Jadinya ada beberapa makanan perlu pantang terutamanya putih telur, seafood..ikan bilis (ikan bilis pun seafood..haha). Jadi sebab nak sangat adik sembuh..mama dan teacher sepakat agar adik bawa bekal. 

Dengan dua orang budak ni dah sekolah, hujung minggu pun baju mama kena sental..bertambah. tambah lagi 5 pasang.hahahaha..Gud Luck mama.Total baju 15pasang seba baju dan tudung juga. Kenapa banyak baju? Sebab mama working mum yang kadang-kadang oustation..harapnya tak de outstation lagi bagus..amin2. Jadi mama perlu bersedia untuk apa-apa kemungkinan, so biarlah baju mereka tu lengkap untuk seminggu. 

Mama pun malas nak stress fikir pasal baju tengah-tengah minggu..cukuplah tengah minggu komitmen kerja, petang balik komitmen untuk family macam dinner, prepare baju untuk esoknya, pastikan homeworks siap, hal-hal dapur dan prepare breakfast esoknya..so biarlah hujung minggu mama penat basuh baju..iron baju 2 almari..mama ok je. asalkan tengah minggu kurang stress.Dahlah kerja stress juga kadang-kadang..so mama perlu cari cara untuk kurangkan stress dalam kehidupan ini..hahaha.bijak tak? 

Kos tinggi la juga kan..tapi mama tak belikan kakak baju jenama Canggih..beli bee loon je.harga lebih murah, lebih berkualiti. buktinya ada lagi baju kak sara masa darjah 1 yang masih elok. just tak guna dan tak disedekahkan sebabnya ada kotor-kotor kat lengan baju n kesan water colour yang payah hilang. Tapi mama simpan juga in case terdesak boleh juga guna..hehe.

Adik pula, dalam yuran 2 pasang uniform dan sepasang baju sukan. Mama bijak ni pulak (ala..bagi chance mama berangan), awal-awal dah simpan baju tadika kak sara dulu..so basuhkan balik 2 pasang. cukuplah 5 pasang. tudung ada 3 helai..jadi tengah minggu basuh la 2 helai tudung tadika adik. bijak tak?

Semoga tahun 2018 ini lebih baik..lebih menenangkan berbanding tahun-tahun sebelum ini. Tahun ini juga dimulakan dengan saya lapor diri untuk jawatan baru..Syukur yang tak terhingga atas nikmat yang Allah beri ini. Cumanya konsep no double happiness tu adalah juga kan..hahaha. Jadinya naik pangkat, tapi di tempat yang lebih mencabar. Tak mengapa, yang penting keep on think positive. Segala rezeki itu darinya, bersyukurlah..dan hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.

Moga saya lebih positif dan tak menjadi orang yang menyebabkan kesusahan kepada orang lain. Jika tak dapat nak bagi kesenangan, elakkan dari menjadi penyumbang kesusahan orang lain..Insyallah.





Love, Akuida

No comments:

Post a Comment

TIPS KE'TEPI'KAN A.K.A SOROK DUIT LEBIH

Assalamualaikum....  Hai Blog. Muncul sekali sekala dalam ini rasa dah cukup bertuah sangat dah. Kehidupan yang sekarang ini, kadangk...