Wednesday, May 23, 2018

TIPS KE'TEPI'KAN A.K.A SOROK DUIT LEBIH

Assalamualaikum....

 Hai Blog.

Muncul sekali sekala dalam ini rasa dah cukup bertuah sangat dah.
Kehidupan yang sekarang ini, kadangkala nak membaca novel pun malas. Novel tu..yang memang kegemaran tu. blogwalking pun slow sangat sekarang. faktor umur 35tahun ke ni? sindrom pertengahan umur? haha...

Alhamdulillah Ramadhan ke-8 bersamaan HARI GAJI :) 
hari ini pagi-pagi dah dapat info gaji masuk. biasanya saya lupa hari gaji. Yelah kan tengah-tengah minggu. banyak lagi perkara lain yang bermain-main kat minda ni.. contohnya menu berbuka, eh nak basuh baju, eh nak siapkan kerja itu..eh itu eh ini..tup-tup dengar orang cakap pasal gaji, barulah tahu hari ini dah gaji rupanya. Alhamdulillah.

Beberapa hari lepas kat wassap group ofis, ada opismate ni share tempoh gaji sebelum raya dengan gaji bulan berikutnya lebih kurang 48 hari. parah kan..rasanya setiap tahun macam ni. tempoh panjang menunggu gaji bulan berikutnya selepas raya sebab gaji sebelum raya masuk awal. Walau cepat mana pun gaji yang masuk, rancanglah perbelanjaan untuk bulan berikutnya..Insyallah semuanya akan ok. Takde isu tak cukup duit belanja. Berbelanjalah selayaknya..

 TIPS KE'TEPI'KAN A.K.A SOROK DUIT LEBIH

Hari ini terasa nak berkongsi sedikit tips menyimpan duit untuk kegunaan yang lain-lain. Masa awal-awal berkahwin, sehingga sekarang. Di rumah ada 1 kotak merah yang dah menghampiri 10 tahun umurnya seiring dengan usia perkahwinan kami. Dalam kotak tu, suami akan masukkan duit perbelanjaan rumah bagi sebulan. Jadi setiap kali nak ke pasar, ke supermarket..kami akan guna duit tu. Awal-awal gaji suami dah masukkan untuk perbelanjaan bulan tersebut. Masa awal perkahwinan, kami share2 belanja. yelah kan, ekonomi belum kukuh..sama-sama bekerja. sama-sama berkongsi. beberapa tahun lepas tu, suami sahaja yang simpan duit dalam tu sebab katanya insyallah gaji yang ada dah cukup untuk perbelanjaan semua barang keperluan rumah. Nak tahu apa saya buat jika ada duit lebihan bulan sebelumnya? selepas suami letak duit belanja tiap bulan, duit bulan sebelum tu saya akan ikat dengan getah..gulung2 ikat. simpan la duit baki tiap-tiap bulan. Setiap kali nak bercuti, duit dari ikatan tu yang akan kami guna untuk duit makan atau duit hotel..hehe. Jadinya, tak lah rasa stress sangat tak boleh nak bercuti sebab saving tak cukup kan. Saya relate kan dengan simpanan yang mungkin boleh dibuat untuk kegunaan raya terutama untuk kami-kami yang bonus raya RM500 sahaja berbanding perbelanjaan yang mungkin diperlukan untuk persediaan raya terutama duit baju raya anak, duit minyak, tol etc bagi siapa-siapa yang nak balik kampung jauh. Duit baki walau sedikit tiap bulan kita ketepikan a.k.a disembunyikan untuk simpanan masa-masa diperlukan. jika setiap bulan dilakukan secara istiqomah, rasanya insyallah ada beberapa ratus juga untuk raya. Ni tips secara sorok sahaja, tak perlu pergi bank in kat bank. mungkin takde keuntungan apa..tapi cepat tak nampak di depan mata..so tak de lah terbelanja..TERRRRBELANJA.hahaha..




Love, Akuida

No comments:

Post a Comment

Merasa CUKUP..syukur

Assalamualaikum.... Alhamdulillah dah masuk hari ke-15 Ramadhan. Semalam bising lah juga kat FB, wasap group.. pasal isu bonus raya kaki...